GAFFA Skiva: Den Stora Vilan – Livegrodor

denstoravilanBootleginspirerad platta med maximal livekänsla – på både gott och ont.

Det här är ett sådant tillfälle som ens unga ålder är till ens nackdel. Och det faktum att man inte växte upp med ett vettigt musikkapital som barn. Det är nämligen så att vid den första lyssningen av Livegrodor tänkte jag osökt på att låtarna måste vara tagna från diverse Youtube-klipp, inte att grundtanken var att skivan skulle låta som en bootleg. Typiskt 90-talist, my bad. Men det stämmer, Livegrodor är ett kasettband i digitalt format (tydligen ska det även släppas kasetter), oprentetiöst och spontant där livekänslan är maximal. I detta inkluderas även skavanker som ojämn volym och sång som stundtals drunknar i trummor och bas.

Det är intressant att man väljer att paketera nya låtar i den här typen av ljudbild. Lite vågat, rent av. Å andra sidan är det såhär, i liveformatet, som man har introducerats till bandet och skivan framkallar varma familjära minnen från de kvällar som man varit på ett DSV-gig. För är det något som det sju man starka bandet är bäst på så är det att skapa en vibrerande och intim atmosfär, och att få varje nummer att låta som unika utsvävande jammanden.

4/6 stjärnor | Den Stora Vilan Records | Släpptes onsdag 2 maj 2012