GAFFA Live: The Haunted

the hauntedBrewhouse, Göteborg
Fredag 25 november 2011

Förstklassig rens i dynamisk spelning.

”Hårdrock är så fint” säger Peter Dolving, efter att ha bränt av låtar som D.O.A,Never Better och The Flood, och berättar en anekdot. ”Min vän hade hällt i sig lite hb och efter ett tag började han gråta”, fortsätter Dolving. ”Varför gråter du, frågade jag honom, som då svarade ‘Ja men det är så jävla fint det här. Hårdrock, hårdrock är så jävla fint’.”

Vi är i mitten av spelningen, och The Haunted fortsätter att mangla på efter anekdoten. När ett hav av hår pendlar i takt med ett ursinnigt dubbeltramp och unisont skriker ”It’s all dead quiet” i The Guilt Trip, kan man inget annat än att hålla med. Hårdrock är förjävla fint i stunder som dessa.

När The Haunted släppte Unseen tidigare i år väckte den en hel del starka reaktioner hos sina fans, precis som The Dead Eye gjorde när den släpptes 2006. Nu verkar det dock som om skivan har landat, då det inte finns någon antydan till något annat än total hängivelse på både låtar som Unseen och The Fallout. När man hör de här ljudbildsmässigt kontroversiella låtarna tillsammans med klassiska thrash-alster som Hate Song, är det lättare att se helheten, vad The Haunted vill åstadkomma. Det melodiska drivet är den röda tråden, rakt igenom. Och som Dolving påpekade i en intervju från tidigare i år; de har gjort sin beskärda del av fruktansvärt bra tvåtaktslåtar.

Trots att Peter Dolving, med sin lilla Hello Kitty-patch på de söndertrasade byxorna, är mindre pratglad än vanligt och möjligen lite trött efter Stockholmspelningen, levererar han och bandet på förstklassig rens. Det här är rutinerade proffsgubbar som får en att känna sig mörbultad som efter en lätt trafikolycka. Whiplashen är ett faktum.

Och Brewhouse, som tidigare har anklagats för att vara en riktig konsertdödare, kommer för en gångs skull till sin rätt denna kväll. Publikmassan är tjock både framför scenen och borta vid baren, och bidrar såväl till en bra akustik och en god stämning hela kvällen. Det är precis så här det ska vara.

5/6 stjärnor