GAFFA Skiva: Pantera – Vulgar Display of Power

panteraTidlöst album värd återuppståndelsen.

Hela 20 år har gått sen releasen av Vulgar Display of Power. Man kan bli åldersnojig för mindre. Nyutgåvan med remastrade låtar, ett avdammat fynd och en live-dvd slungar dig rätt ut i 90-talets memory lane, eran då många stod inför det lömska vägskälet glam/thrash. Det är lätt att glömma Panteras fluffiga ozonfientliga frisyrer och översotade ögon som sportades ynka två, tre år innan Vulgar-släppet. Men precis som till exempel Slayer tog alltså Pantera det vettiga beslutet att skippa spray och klet och rikta fokus mot musiken.

Hardcore-betonade Vulgar Display of Power kom att bli minst lika viktig somCowboys From Hell, om inte mer. Singlarna Walk och Mouth of War känns lika aktuella och kraftfulla idag som då, medan This Love får en att vibrera av nostalgi samtidigt som den påminner oss om Lulu och andra misslyckade försök till vidareutveckling av powerballaden i 2000-talet.

Att Piss inte kom med förstasläppet är oförklarligt. Dess sjukt melodiösa slingor, släpiga mellanpartier och thrashiga refränger borde ha tagit usla No Goods plats. Men men, den och in-your-face-inspelningen av ett gig i Italien 1992 (dock ej konserten i sin helhet, vilket är riktigt synd) borde göra den här nyutgåvan väl värd för riktiga Pantera-fans.

5/6 stjärnor | Rhino | Släpptes tisdag 15 maj 2012