GAFFA Skiva: Soulfly – Enslaved

soulflyFör frihet är skitsnack.

När det talas i överflöd om människans så kallade frihet är det betryggande att vissa i världen har fötterna kvar på jorden och belyser andra sidan av myntet. Parallellerna är enkla, till och med övertydliga om man tittar på låttitlarna, men den politiska ilskan finns där och den är lättare att relatera till än det spirituella som länge karaktäriserat Soulfly.

Med Enslaved når Max Cavaleras Soulfly sitt 15:e år som band och leverar just vad förstasingeln World Scum lovar. Producenten Zeuss måste ha piskat Cavalera på fingrarna, för detta är en väl sammanhållen produktion till skillnad från svajigare föregångare. Visst förekommer flummiga inslag som de spanska gitarrerna i Plata O Plomo, en låt som dock har något jäkligt bad latino över sig, men det är absolut inte på samma experimentella nivåer som tidigare. Zeuss och rekryteringen av dödstrummisen David Kinkade har definitivt gjort sitt för att dra Soulfly mot allt tyngre marker. Vi tackar för det.

4/6 stjärnor | Roadrunner Records / Warner Music | Släpptes måndag 12 mars 2012