GAFFA Live: The Tallest Man On Earth

tallestmanonearthPustervik, Göteborg
söndag 3 juni 2012

Minimalistiskt men fullt av känsla.

Vad är det med en ensam man och dennes gitarrer som får 700 pers att samlas denna söndagskväll? Konceptet är så basic det kan bli. Hur många killar känner man inte som någon gång under sitt liv har suttit på golvet med brustet hjärta och plinkat på gitarren för att ventilera känslor?

Kristian Matsson erkänner detta själv. Where Do My Buebird Fly skrevs av en arg artonåring berättar han. ”Jag är inte arg nu. Men jag kanske blir det under låten” och så börjar han spela så hjärtgripande som möjligt. Det är minimalistiskt till formatet, men emotionellt sett är det så fylligt det kan bli. Och det är väl detta som är nyckeln till The Tallest Man On Earths framgång. Varje ackord och varje ord spelas och sjungs som om Kristian menar det å det allra djupaste.

Som om det inte vore nog dansar Kristian runt på scenen som en söt liten pyssling, kastar slängkyssar, nästan sätter sig i publiken för att spela så nära som möjligt. Han älskar sin publik och vi kan inget annat än att älska tillbaka.

När 1904 och There’s No Leaving Now spelas förstår man att man inte har något annat val än att införskaffa den nya skivan. Och för nästan första gången någonsin önskar jag att även kvällens spelning, som är oklanderlig på alla vis, släpps på plastbit.

6/6 stjärnor | Foto: Nora Lorek