GAFFA Skiva: Morlocks – The Outlaw of Fives

morlocksThe Outlaw of Fives borde aldrig sett dagens ljus.

Morlocks (substantiv) – Apliknande underjordiska varelser i H. G Wells novell The Time Machine från 1895, med lite eller inget melanin alls för att skydda sin hud, varför de inte kan vistas i solljus.

Morlocks (band) – En konstellation av medlemmarna Logos, Innocentius Rabiatus, J.Strauss och Cavenus som 2011 släppte albumet The Outlaw of Fives, vilken har lite eller ingen känsla för smak, varför den aldrig borde sett dagens ljus.

Redan efter andra låten skiter jag ner mig av obehag. Är det här på riktigt? Soundtracket till valfri kass medeltidsfilm penetrerar mina öron likt en brinnande pil, loopad i osannolika sju minuter. De följande nio spåren är obegripliga hybrider av lajvtechno, Rammstein på crack och 90-talets absoluta bottenskrap. Totalt elva låtar som får dig att uppleva känslan av att vakna upp i ett av Saw-filmernas avrättningsrum, där du måste amputera dina öron för att överleva.

Morlocks skriver sånger om medieskadade landskap bebodda av svennebanan-zombies, om galna maktinnehavare och whatnot, medan de själva signerar albumet med de latinska orden ”Morloccia gläder människans hjärta – och alla! Här och nu – i seklernas sekler”, fritt översatt. Jag är inte emot samhällskritik, men allt från texterna till droppandet av latin självlyser av storhetsvansinne. Det här är inte kreativt kaos, som ett pressmeddelande vill få mig att tro, utan snarare kreativ bullshit.

1/6 stjärnor | Non Aligned Media | Släpptes torsdag 1 december 2011