Bokmässan 2016 i bilder

Bokmässan hade i år ett fullmatat seminarieprogram. Det blev 422 seminarier och totalt 4190 programpunkter på hela mässan. Det vill säga tusentals stimulerande samtal om hur det är att vara människa, författare, läsare och kulturkonsument idag.

Från Aspekt.nu 10/2016.

Årets festival för kultur- och litteraturälskare har kommit och gått. Bokmässan i Göteborg hade i år 96 293 besök, vilket är 1578 besök fler än förra året. Mycket av snacket inför mässan kom att handla om vändorna med den högerextrema tidningen Nya Tiders deltagande, särskilt eftersom årets tema var yttrandefrihet. Författaren och journalisten Lisa Bjurwald protesterade med att bojkotta evenemanget och ställa in sina programpunkter. Hon initierade även ett upprop mot rasism inför nästa års mässa.

Istället för bojkott valde många utställare att hålla panelsamtal om frågan i sina montrar. DN livesände exempelvis ett samtal mellan ledarskribenten Amanda Björkman och tidningens journalister om vilka rättigheter och framför allt skyldigheter som kommer med yttrandefriheten.

Bokmässan hade i år ett fullmatat seminarieprogram. Det blev 422 seminarier och totalt 4190 programpunkter på hela mässan. Det vill säga tusentals stimulerande samtal om hur det är att vara människa, författare, läsare och kulturkonsument idag.

Golv - Böcker förändrar

Elisabeth Grate och Abdellah Taïa

Kim Thúy och Yukiko Duke

Gudrun Schyman och Ingela Mårtensson

Karolina Ramqvist och Eva Gedin

Tidningsbord

Vilt

Kartago

Bim, Ester och Nina

Serietecknarna och illustratörerna Robert Nyberg och Charlotta Björnulfson

Bildning och Finland blir nästa års teman för Bokmässan, som kommer att äga rum 28 september – 1 oktober 2017.