Hylla kvinnorna! Boktips för 8 mars✊🏾

LinaThomsgard
Lina Thomsgård

Vad händer med vår världsbild – och med självaste vår självbild – när kvinnors erfarenheter, berättelser och kunskap får ungefär femton procents utrymme i historieböckerna? Det är inte konstigt att folk blir upprörda när en kvinna väl tar plats, menade Lina Thomsgård, som besökte Akademibokhandeln Kungsgatan i morse för att prata om boken En annan historia. Boken är fylld med porträtt av modiga kvinnor som blivit bortglömda, underskattade, missförstådda, förlöjligade osv, på grund av att de inte är män. Det är viktigt att att lyfta fram de här berättelserna, inte minst för att visa tacksamhet för de som har sparkat in stängda dörrar åt oss. Mitt liv och många andras hade varit oerhört begränsat om det inte vore för dem.

I ren inspiration efter den här fina 8 mars-morgonen med Thomsgård  vill jag tipsa om några böcker som bjuder på fler porträtt av fantastiska människor som det inte kan skrivas nog om:

Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik
av Marie Selander
Musikundervisningen i min grundskola handlade oftast om bluesens män, aldrig om kvinnorna före dem. Jag önskar jag hade fått den här boken som kursbok.

Kriget har inget kvinnligt ansikte
av Svetlana Aleksijevitj
Det borde göras film av den här boken. Kvinnorna stred, tvättade, bakade, vårdade och offrade i princip allt i kampen för freden under andra världskriget.

Den sårade divan : om psykets estetik
av Karin Johannisson
”Hur mycket egensinnig, introvert eller utagerande kvinnlighet tål en samtid? Hur grandios, excentrisk, depressiv, suicidal, bisarr, queer eller sexuellt bejakande kan en kvinna vara innan hon kallas galen?” En bok för dig som någon gång tänkt att du är eller känner ”för mycket”.

Läs också Stå i bredd : 70-talets kvinnor, män och litteratur av Ebba Witt-Brattström och Bad Feminist av Roxanne Gay.

Ut och hylla kvinnorna i våra liv ❤

/ Tatiana Madrid